c

Is je Digitale Nalatenschap in goede handen? 

Heeft u wel eens nagedacht wat er met al uw foto’s, gegevens, gebruikersnaam en wachtwoorden gebeurt als u er niet meer bent? Wat gebeurt er met uw Crypto currency? Kan er straks nog wel iemand bij? We leven in een samenleving die steeds verder digitaliseert.

Zo maakt bijna iedereen tegenwoordig gebruik van digitale middelen. We gebruiken onze telefoon, ipad of laptop steeds meer om zaken online te regelen (bankzaken, verzekeringen), om goederen te kopen maar ook om anderen te volgen op Facebook, Instagram of het razend populaire TikTok.

Op het moment dat u komt te overlijden, stopt uw online leven niet. Uw nabestaanden kunnen problemen ondervinden met het opzeggen van social media accounts, abonnementen, streamingsdiensten omdat ze uw wachtwoorden niet hebben of uw wensen niet kennen. Wilt u dat uw profielen op LinkedIn, Twitter en Instagram verwijderd worden of wilt u een gedenkpagina.

Waar begin ik?

Om er zeker van te zijn dat u geen belangrijke zaken vergeet bij het regelen van een digitale erfenis, heb ik hieronder een kort stappenplan opgesteld;

  1. Begin met een duidelijk en compleet overzicht maakt van al uw social media accounts en andere online profielen zoals clouds waar u foto’s en andere bestanden bewaart.
  2. Ga per profiel na wat u nu al kunt regelen voor als u komt te overlijden. Zo kunt u bijvoorbeeld bij Facebook nu al instellen wat er moet gebeuren met uw account nadat uw overleden bent.
  3. Geef per online profiel aan wat er met uw gegevens moet gebeuren; blijven ze online ter nagedachtenis of wilt u alle gegevens verwijderd hebben? Wat wilt u wel en niet aan uw familie/vrienden geven.

Tip: denk ook aan diefstal van de online identiteit en hacken van je accounts om online te shoppen of eten te bestellen. Het veiligst is als deze accounts na je dood worden verwijderd.

Tip: voor de privacy van degene met wie je contact hebt via berichtendiensten kun je misschien beter je chats laten verwijderen als je bent overleden.

  1. Noteer uw inloggegevens per online profiel en vergeet deze niet regelmatig aan te passen. Het is belangrijk dat u deze op een veilige plek bewaart en aangeeft aan een vertrouwenspersoon waar deze te vinden zijn.
  2. Bewaar dit overzicht thuis op een plek met al je andere belangrijke documenten of deel het met vrienden of familie. U kunt er ook voor kiezen om het overzicht in een codicil te zetten. Het zelf opstellen van een Codicil is kosteloos. Een codicil is een handgeschreven brief waarin je je nalatenschap en dus ook je digitale erfenis kenbaar maakt. Belangrijk is dat deze ondertekend wordt en dat er een datum opstaat.
  3. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om uw digitale erfenis op te nemen in een testament om er zeker van te zijn dat nabestaanden het te zien krijgen. Hiervoor moet u wel langs de notaris. In het testament kun u aangeven wie u wilt dat uw digitale erfenis afwikkelt.

Tip: Het is goed om van te voren uw wensen met deze persoon te bespreken en te vragen of diegene dat ook wil doen.

Wilt u alles goed en veilig regelen? Denk er dan eens over na om uw online activiteiten in een Digitaal Nalatenschapsdossier vast te leggen.  Hierin legt u al uw wensen vast met betrekking tot uw social media en accounts. Via dit Digitaal Nalatenschapsdossier kunt u bovendien uw eigen Digitale Kluis openen en uw gegevens zoals wachtwoorden beveiligd opslaan. Daarnaast kunt u hierin nog veel meer bijvoorbeeld uw uitvaartwensen vastleggen. Meer weten? Neem dan contact op. Mijn telefoonnummer is 06-18458444 of mail naar info@rebadvies.nl. Uiteraard kan ik u ook bijstaan bij  het afwikkelen van uw totale nalatenschap.